Home Amerikan Kültür karmaşası sonlandı

Amerikan Kültür karmaşası sonlandı

1951 yılında Türkiye ve A.B.D arasında ikili anlaşma sonucunda kurulmuş olan ve halk arasında kısaca Amerikan Kültür olarak bilinen merkezi Ankara’da bulunan Türk Amerikan Kültür Derneği, bir firma tarafından Amerikan Kültür olarak ismi tescil ettirilerek kullanılmasına karşı dava açmıştı. Türk Amerikan Kültür Derneği’nin (TAD) 2007 yılında “Amerikan Kültür Derneği” aleyhine Eskişehir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtığı marka iptal davası Türk-Amerikan Derneği lehine sonuçlanmıştı. Temyize giden karar, 2012 Mart ayı sonu itibariyle Yargıtay’ca onaylandı.

blankMahkeme, “Amerikan Kültür Derneği” ve “American Cultural Association” isimlerini kullanan kurumun, markalara ilişkin Kanun Hükmünde Kararname’nin 8. maddesi ve diğer maddelerinin hükümlerine aykırılık teşkil ettiğine ve TAD’ın haklı olduğuna karar verdi. Bundan böyle, bu dernek “Amerikan Kültür Derneği” adını kullanamayacak. Bu durumda, birçok şehirde bu adla yabancı dil kursu faaliyeti gösteren kurumlar isimlerini değiştirecek veya kapanacaklar.

Yetkililer; “ insanları kandıranlarla mücadeleye devam edeceğiz”.

Kurucu üyeleri arasında dönemin Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri,  Milletvekili Cemal Köprülü, Milletvekili Prof. Halide Edip Adıvar, İstanbul Üniversitesi Rektörü Ömer Saraç, ABD Ankara Büyükelçisi George Wadsworth, Robert Koleji Müdürü Floyd Black gibi isimlerin bulunduğu Türk Amerikan Derneği  yetkilileri yaptığı açıklamada, tazminat haklarının saklı kaldığını ifade ederek, TAD’ın 61 yıldır yabancı dil eğitiminde Türkiye’nin en köklü ve prestijli kurumu olduğu, isimlerinden ve kalitelerinden yararlanarak haksız kazanç elde edenlerle, insanların kandıranlarla mücadelelerinin devam edeceğini belirtiler.

blank