10 Haziran 2012 Pazar

HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi’nin basın açıklaması

HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, "Toplu sözleşme teğet geçti" dedi.

07 Haziran 2012 Perşembe 16:39
HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi’nin basın açıklaması
 Çivi, "12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandum sonucu yapılan Anayasa değişkliğinde memurlara toplu sözleşme hakkı verilmiştir. Bu değişikliğin üzerinden 19 ay geçtikten sonra memurların toplu sözleşme hakkına ilişkin yasal düzenleme yapılmıştır.

Memur ve emeklileri toplu sözleşme yasasının gecikmesi nedeniyle 2012 yılına sıfır maaş artışıyla girmişle ve ilk 5 aylık dönemde de aynı maaşlarını almaya devam etmişlerdir.

Memurun tarihinde ilk defa yaşanan tüm bunların nedeni toplu sözleşme yapılması içindi. Ancak,  toplu sözleşme sürecinin sonunda görüldü ki 2,5 milyon memur ve 1,8 milyon emekli olmak üzere toplam 4,3 milyon insan boşuna umutlanmış.

Bu yıl ilk defa yapılan toplu sözleşmenin, 9 yıldan beri yapılmakta olan toplu görüşmeden hiçbir farkının olmadığı görülmüştür. Çünkü her iki durumda da son kararı hükümet vermiştir.

Her ne kadar adı toplu sözleşme olsa da hükümetin tek taraflı olarak belirlediği şartlar kabul edilmiştir. Bir başka deyişle toplu sözleşme memuru teğet geçmiştir.

Sonucu bütçe kanunun ile önceden belirlenmiş bir toplu sözleşme süreci sonunda memurlar ve emeklilerinin 2012 ve 2013 yılları feda edilmiştir. Hükümet bir taşla iki kuş birden vurmuştur.

HÜKÜMET 19- YETKİLİ SENDİKALAR 0

Toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde bir araya gelemeyen sendikalar, memurların genelini ilgilendiren 19 farklı konuda talepte bulundular.

Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da masaya dosyalarla oturan sendikalar bırakın herhangi bir konuda kazanım elde etmeyi yanına dahi yaklaşamadılar.

Aşağıdaki tablodan da görüleceği üzere, sanki farklı ülkenin memurlarını temsil ediyorlarmış gibi birbirinden farklı konuda masaya oturan sendikalar tam bir hezimetle masadan kalktılar.

Toplu sözleşme maçı 19- 0 hükümetin galibiyetiyle sonuçlanmıştır.

MEMURA SIFIRIN ALTINDA ZAM.

Memur ve emeklilere 2012 yılı için verilen 4+4 maaş zammının 2,87’si daha ilk 5 ayda enflasyon tarafından geri alınmıştır.

Yılbaşından beri elektriğe, doğalgaza ve ulaşıma yapılan zamlar da diğer kalanı eritmiştir.  Memurlara reel olarak sıfırın altında maaş artışı yapılmıştır.

BİZİM HAKEM KURULUMUZ HALKTIR.

Toplu sözleşme yasasına göre belirlenen Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun çoğunluğunu Bakanlar Kurulunca belirlenen üyeler oluşturduğu için sendikaların hiçbir önerisi kabul görmemiştir. Bu kurula hakem kurulu yerine hâkim kurul demek daha yerinde olacaktır.

Memurların tarihinde ilk defa yapılan toplu sözleşmeler amiyane tabiri ile fiyaskodur. Bunun adına toplu sözleşme demek dahi doğru değildir.

Bugün yaptığımız bu eylemde, memurun sözleşme masasını kurarak,  HAKSEN konfederasyonunun aşağıdaki taleplerini halka soracağız. Bir nevi halkın hakemliğine başvuracağız.

ENFLASYON + BÜYÜME ORANINDA MAAŞ ARTIŞI

Enflasyon memurun ve emeklinin alım gücünü düşürmektedir. Bu nedenle enflasyon kaybı telafi edilmelidir. Ülkemizinin kişi başına düşen milli geliri artmaktadır. Bu zenginlikten memurun ve emeklinin payı ödenmelidir. Sonuç olarak; her yıl resmi olarak açıklanan enflasyon + büyüme rakamlarından oluşan maaş zammı yapılmalıdır.

EK ÖDEMELER EMEKLİLİĞE YANSITILMALIDIR.

Memurlara maaşlarına ilave olarak yapılan ek ödemelerin emekliliğe yansımamasından dolayı, memurlar emekli olduğunda çalışırken aldıkları maaşın yaklaşık yüzde 50’si kesilmektedir.  Bu nedenle yüzbinlerce kişi çalışmaya makum edilmektedir. Ek ödemelerden her türlü yasal kesintinin yapılarak emekli aylığına dâhil edilmesini istiyoruz.

4/C DÂHİL TÜM SÖZLEŞMELİ PERSONEL KADROYA GEÇİRİLMELİDİR.

Uluslararası sözleşmelere ve hukuka aykırı olarak Devlet eliyle güvencesiz personel çalıştırılmasına son verilerek, başta 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre çalışmakta olan personel olmak üzere, tüm sözleşmeli personelin kadroya geçirilmelidir." dedi.

GAZETE MANŞETLERİ

HAVA DURUMU

Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:

ANKET Sonuçlar Tümü

?Antalya Milletvekillerinden hangisi daha çok Antalya için çaba sarf ediyor?

NAMAZ VAKİTLERİ

Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:

EN ÇOK YORUMLANANLAR

BUGÜN

BU HAFTA

BU AY

SPOR TOTO SÜPER LİG

Tür seçiniz:

KARİKATÜR

SENDE YAZ

Siz de yazmak istemez misiniz?

ARŞİV