Home Gundem ACAR, -“AKP ÇOĞUNLUK DİKTASI YARATTI”

ACAR, -“AKP ÇOĞUNLUK DİKTASI YARATTI”

315
0

CHP Antalya Milletvekili Av. Gürkut Acar, 271 sıra sayılı Kanun Tasarısı’nın TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında, Silivri Cezaevi’ne yaptığı ziyaretle ilgili bilgi verdi. AKP döneminde hukuk devleti ilkesinin ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin yok edildiğini, milletvekillerinin bir yıldır tutuklu olduğunu, sanıkların savunmaları nedeniyle mahkum olduğunu, avukatların savunma yapamadığını kaydeden Acar, “Ben dün Silivri’deydim. Silivri’de Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve Tuncay Özkan’ı ziyaret ettim. 2 tane milletvekilimizin mesajlarını size iletmeyi bir görev biliyorum. Sayın Haberal bana bir belge verdi. Tarih 24 Nisan 2000 bu belgede. Bir basın açıklaması ‘Sayın Başbakanımız Bülent Ecevit’in beni Cumhurbaşkanı adaylığı için düşünülen isimlerden biri olarak görmesi benim için bir onurdur’ diyor. Profesör Doktor Mehmet Haberal. Kabul etseydi Cumhurbaşkanımız olacak bir insanı biz yıllardan beri cezaevinde tutuyoruz değerli arkadaşlarım. Size şunları da iletmek istiyorum değerli arkadaşlar: Bakınız, bir yıl oldu, millî iradeyi yere düşürmüyorsunuz ama bir yıldan beri millî iradeye en büyük haksızlığı siz yapıyorsunuz. Bu mesele halledilebilecek bir meseleydi ama bilerek halletmediniz” diye konuştu.

Anayasa’nın 83’üncü maddesinde yapılacak değişiklikle tutuklu milletvekili sorununun çözülebileceğini kaydeden Acar, “Anayasa’daki hüküm  ‘Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14’üncü maddesindeki durumlar tutuklama hariç bu hükmün dışındadır’ denilse bu sorun çözülürdü” dedi.

-ÇOĞUNLUK DİKTASI YARATILDI-

Deniz Feneri Davası, MİT Müsteşarı’nın ifadeye çağırılması gibi olaylarda  yaşanan olaylar ve çıkarılan kanunlarla hukuk devleti ilkesinin zedelendiğini kaydeden Acar, “Hukuk devleti ilkesi tarafınızdan ağır şekilde tahrip edilmiştir. Artık Türkiye’de geçerli olan hukuk sistemi AKP’nin hukuk sistemidir ve AKP hukukudur. Deniz Feneri’nde savcılar değişti, hemen suçun vasfı da değişti. MİT Müsteşarı için özel kanun yapıldı. AKP’nin Cumhurbaşkanı da dört saatte bunu onayladı. Cumhurbaşkanı aslında Türkiye’de hukukun bittiğini, AKP hukukunun oluştuğunu onayladı” dedi. Acar; şunları söyledi:

“AKP bizimle hiçbir konuda uzlaşmıyor. Uzlaşmıyorsunuz. Uzlaştığımız konuları da daima tersinden alıyorsunuz. Bakınız, çoğunluk diktası diye bir şey vardır tarihte arkadaşlar. Hitler bu çoğunluk diktasının bir örneğidir. Siz burada çoğunluk diktası yarattınız, bütün kanunlarda bunu uyguluyorsunuz. Sadece bu değil. Bakınız, tutuklu milletvekilleri için de bir ortak imza attınız. O insanlar bir yıldır milletvekili ama bir yıldır buraya ayak bastırmadınız; siz bastırmadınız, isteseniz yapardınız, yapmadınız. Bilerek yapıyorsunuz, imzalarınızı inkâr ediyorsunuz. Tarihe bir ders olsun, tarihe düşsün diye konuşuyorum burada. Değerli arkadaşlarım, yanlış yapıyorsunuz, yanlış yapıyorsunuz. Kamunun vicdanı diye bir şey vardır, halkın vicdanı sızlıyor. Adalet diye bir şey kalmadı. Ben size söyleyeyim, ben dün görüştüm bu tutuklu milletvekilleriyle. Söyledikleri şudur: ‘Bu Silivri’de hukuk diye bir şey yoktur, adalet diye bir şey yoktur. Sadece ve sadece, bizi işlemediğimiz suçlar için şimdiden on yıllık bir cezanın karşılığı olacak kadar yatırdılar zaten.’ Beş yıllık süre, Türkiye infaz sisteminde on yıllık bir cezaya denk geliyor. Bu insanlar örgüt üyesi olmakla suçlanıyorlar, en yüksek alacakları ceza on sene. Zaten bu beş yıl süreyi yattılar, şimdi tahliye edilmeleri lazım. Elinizi vicdanınıza koyun, böyle adalet olmaz, böyle yargılama olmaz. Bu memleketin ben otuz dokuz yıllık fiilen avukatlık yapmış bir insanı olarak söylüyorum size: Yanlış yapıyorsunuz, yanlış yapıyorsunuz.”

Previous articleIlıca Tiyatro Günleri Başlıyor!
Next articleGÜRAL PREMİER TEKİROVA DÜNYA ÇEVRE HAFTASI ETKİNLİĞİ