Home Menderes Türel TÜREL’DEN BÜYÜK GAF!

TÜREL’DEN BÜYÜK GAF!

325
0
blank

Yaptığı büyük gafla TBMM ve Türk basın tarihinde bir ilke imza atan AK Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın gazetemizde yer alan soru önergesinin tekzip edilmesini istedi.

ÖNERGE SANSÜRLENEBİLİR Mİ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın kişisel web sitesinde yaşadığı sansürden sonra, Bizim Antalya Gazetesi’nde yönelik benzeri bir sansür girişimi AK Parti Antalya Milletvekili Menderes Türel tarafından gerçekleştirildi.  Umut Oran’ın, Türel hakkında verdiği soru önergesini haber yapan gazetemize noter kanalıyla bir metin gönderen Menderes Türel’in avukatı,  önerge haberinin tekzip edilmesini istedi.  Bu talebiyle gazetemize sansür konulmasını isteyen Türel, aynı zamanda Umut Oran’ın, TBMM’ye verdiği soru önergesinin de sansürlenmesini istemiş oldu.

“ÇOK ACAYİP BİR DURUM?”

Menderes Türel’in bu girişimi, geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın kişisel web sitesine müdahale girişimine benzetildi. Umut Oran’ın Basın Danışmanı Mansur Çelik, Türel’in gönderdiği bu metni sert bir dille eleştirerek, “Bu durum, daha geçen hafta TİB aracılığıyla yaşadığımız sansür girişiminin benzeri bir durumdur. Menderes Türel’in de yaptığı bir milletvekilinin yasama faaliyetinin sansürlenmesi talebidir. Bence çok acayip bir durum” değerlendirmesinde bulundu.

HAKARET DOLU METİN

Bir soru önergesi üzerine yapılan haberin hangi gerekçe ile tekzip edilmek istendiği anlaşılamazken Türel gazetemize gönderdiği metinde; Umut Oran’ı iftira atmak ve çamur atmakla suçlayarak başka bir gafa da imza attı.  Bu metinde; gazetemize yönelik bazı suçlamalara da yer verilerek, “Bizim Antalya Gazetesi’nde Türel hakkında çıkan olumsuz haberlerin “Muhalefet partileri tarafından servis edildiği” yönünde çirkin bir ithamda da bulunuldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, geçtiğimiz ay verdiği soru önergesinde İçişleri Efkan Ala’dan şu sorulara cevap istemişti;

  1. Antalya Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam’ın 8 Ocak 2014 tarihinde görevden alınmasında, AKP’nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan AKP Antalya Milletvekili Sn. Mehmet Menderes Tevfik Türel ile ilgili olarak Bizim Antalya Gazetesi ve bizimantalya.com web sitesinde yolsuzluk haberlerinin yayınlanmasını önleyememesinin de payı olduğu duyumu doğru mudur?
  2. AKP Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel’in şikâyeti üzerine, AKP Muratpaşa İlçesi eski yöneticilerinden de olan Mustafa Dolanay’ın eşi Eda Dolanay’ın sahibi olduğu Bizim Antalya gazetesine 5 Ekim 2013 tarihinde polis ekiplerinin baskın yaparak bilgisayarlara el koymasının gerekçesi nedir?
  3. Bizimantalya Gazetesi’nin Menderes Türel’in Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı döneme ilişkin yolsuzluk haberleri nedeniyle dönemin Antalya Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam’ın Ankara’ya Emniyet Genel Müdürlüğü’ne çağrılarak bu haberlerin yazılmasını niçin önleyemediği yönünde uyarıda bulunulduğu doğru mudur?
  4. Söz konusu haberlerin yazılmasının önlemediği gerekçesiyle Antalya Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürü, İstihbarat Şube Müdürü ile Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürü’nün görevlerinde alındığı doğru mudur?
  5. Antalya Emniyet Müdürlüğü’nde 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren görev yapan söz konusu 3 şube müdürünün isimleri ve bu görevlere atanma/görevden alınma tarihleri nedir?
  6. Menderes Türel’in belediye başkanlığı döneminde gerçekte yapılamayan açılış ve törenler için yapılan ödemelerle doğan kamu zararıyla ilgili olarak Danıştay 1. Daire’nin 2010/1936 sayılı kararıyla kaldırılan İçişleri Bakanı’nın 8.6.2010 tarih ve Teftiş Kurulu Başkanlığı 2010/186 sayılı kararının ardından yapılan yeni ön incelemenin sonucu ne olmuştur? Söz konusu dava hangi aşamadadır, hangi karara varılmıştır?
  7. Söz konusu davada belirtilen 2009 yılının ilk üç aylık dönemi için kamunun uğratıldığı 7,5 milyon TL zarar Türel ve yönetimindeki isimlerden tazmin edilmiş midir?
  8. Menderes Türel’in, Antalya Kültür ve Sanat Vakfı (AKSAV) yöneticisi olduğu dönemde festival logosu tasarımı için arkadaşına ait olan şirkete (Republica) KDV dâhil toplam 153 bin TL ödeme yaptırdığı, ancak söz konusu tasarımın dünyaca ünlü moda firması Louis Vuitton firmasına ait olduğunun anlaşıldığı, LV’nin AKSAV’a dava açarak 100 bin Euro tazminat aldığı, buna rağmen AKSAV’ın söz konusu şirkete dava açmadığı doğru mudur? Bu olay nedeniyle Menderes türel hakkında hangi işlemler yapılmıştır?

TİB OLAYI NASIL GELİŞMİŞTİ?

Umut Oran’ın uğradığı sansür girişimi Samanyolu Haber Sitesi’nde şöyle duyurulmuştu;

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın kişisel web sitesine müdahale girişiminde bulundu.

Sabah gazetesi ile atv’nin satışı için Başbakan Erdoğan tarafından havuz kurulduğu iddialarına ilişkin soru önergesi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın kişisel web sitesine, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan, “Soru önergesini siteden kaldır” yazısı geldi. Benzer yazı önergeyi haber yapan başka sitelere de gitti.

Hürriyet Gazetesi’nden yer alan habere göre, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB ), şok bir karara imza atarak Sabah gazetesi ile atv’nin satışı için Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından havuz kurulduğu iddialarına ilişkin soru önergesi nedeniyle CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın kişisel web sitesine müdahale girişiminde bulundu. Oran, “Türkiye’de ilk kez mahkeme, yasamaya sansür koymaya çalıştı” tepkisini gösterdi. TİB, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 23 Ocak 2014 tarih ve 2014/55 sayılı kararını gerekçe göstererek, soru önergesinin siteden kaldırılmasını istedi. TİB, Oran’ın soru önergesini haberleştiren bazı internet sitelerine de yazı göndererek aynı gerekçeyle içeriğin kaldırılmasını istedi. Oran, TİB’in bu girişimine, “Türkiye’de ilk kez mahkeme, yasamaya sansür koymaya çalıştı. Kim hangi hakla soru önergesi vermeme, web sitemde yayımlamama yasak koymaya cüret edebilir. Başbakan Erdoğan’ın emriyle TİB, tbmm.gov.tr adresine girip yolsuzluk önergelerini de mi ayıklayacak? Milli iradenin temsilcisi olan Meclis’e sansür girişimine asla boyun eğmeyeceğiz” dedi. Oran, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

– “Milletvekilinin görevi ve sorumluluğu millet adına iktidarı denetlemektir. Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen bu hakim kararının arkasındaki ismin Başbakan Erdoğan olduğundan hiç kimse şüphe duymamaktadır. Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığı koltuğuna oturur oturmaz yaptıkları herkesin malumudur ama bugün öğreniyoruz ki TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in sansürünü aşmayı başaran ve ucu AKP’nin, Erdoğan’ın yolsuzluğuna ulaşan önergeleri engellemek için yeni bir birim kurmuş ve adını da ‘Yolsuzluğu Örtme Yasamayı Boşa Çıkarma Birimi’ koymuş.

– Bu hâkim için HSYK’ya başvurup soruşturulmasını talep edeceğimi de herkesin bilmesini isterim. Hâkim kararıyla milletvekiline yasak getiren zihniyetin, bu yasadan sonra sadece TİB kararıyla neler yapabileceğini herkes düşünmelidir.”  

Kaldırmıyorum

UMUT Oran, soru önergesinin web sitesinden kaldırılmasını isteyen TİB’e mail ile gönderdiği yanıtta da yasama dokunulmazlığını anımsattı. Soru önergesini web sitesinden kaldırmayacağını da bildiren Oran’ın TİB’e gönderdiği mail şöyle: “Sayın Yetkili, Anayasa ve ilgili mevzuat hükümlerince yasama dokunulmazlığını ve yasama görevini ihlal anlamını taşıyan yok hükmündeki 2. Asliye Ceza Mahkemesi kararına karşı yasal itiraz hakkımızı kullanacağımız için ilgili içeriğin sayfamızdan kaldırılmayacağını bildirir, tarafınıza iletilen mahkeme kararının e-posta yoluyla tarafımıza gönderilmesini rica ederiz.”

Sansür yok, itiraz yolu açık

TİB kaynakları ise konuyla ilgili şu bilgiyi verdi: “İsteyen o mahkemeye giderek karara bakabilir. Başkanlığın yaptığı mahkeme kararı çerçevesinde uyarıda bulunmak. Mahkeme kararına itiraz yolu da açık. Burada sansür yok. ‘Suç işliyorsunuz, kaldırın’ uyarısı var.”

Previous articleBAŞKAN TURSUN İDDİALARI MECLİS’TE ÇÜRÜTTÜ
Next articleTürel’den Finike’ye Yatırım Müjdesi