Home Tüm Yazarlar Çocuklarda göz hastalıkları

Çocuklarda göz hastalıkları

320
0
blank

Şaşılık:

Çocukluk çağında en sık görülen göz bozukluğudur. Karşıya doğru bakarken gözlerin tam paralel olmamasıdır. Gözlerimiz aslında hareket bakımından diğer uzuvlarımıza  nazaran çok daha mükemmeldir. Gözümüzüm hareketlerini 6 adet kas yönetir. Bu kasların arasındaki Nedenleri annenin gebelik döneminde geçirmiş olduğu enfeksiyon koordinasyon bozukluğu STRABİSMUS denen şaşılığa sebep olur.

Şaşılığın birçok sebebi vardır. Fakat bazen aileye kayma varmış gibi görünse de göz kapakları ve burunun daha tam gelişmemiş olması YALANCI KAYMA dediğimiz durumun ortaya çıkmasına sebep olur. Bunun gerçek veya yalancı kayma olduğu ancak göz doktorunun muayenesi ile ortaya çıkar. Hamilelik döneminde geçirilen bazı hastalıklar, problemli doğum, çocuklukta geçirilen ateşli hastalıklar, ailede şaşı başka fertlerin olması veya göze ait diğer bazı hastalıklar şaşılık sebebi olabilir.

Şaşılığın tedavisinde en önemli faktör erken tanı ve tedavidir.

İlk adım genellikle gözlük takmakla başlar. Şaşılıkların büyük bir çoğunluğunun sebebi göz bozukluğudur. Bunlarda sadece gözlük takmak bile yeterli tedaviyi sağlayabilir. Bunun yanında çocukta aynı zamanda bir gözde göz tembelliği var ise o zaman  Kapatma (ortoptik) tedavisi de yapılır. Doğuştan olan kaymalar genellikle erken ameliyat edilirler. Genellikle 6 ay 1 yaş arasında. 2-3 yaş civarında ortaya çıkan ve gözlük takmak ve kapama tedavilerine cevap vermeyen şaşılıklarda ise cerrahi tedavi gerekir.

Şaşılık ameliyatlarında kasların yerleri değiştirilerek göz küreleri düzgün hale getirilir.

Göz tembelliği:

Göz tembelliği en sık gözden kaçan ve dolayısı ile tedavisi  için geç kalınan göz bozukluğudur. Görme sinirinin çeşitli sebepler dolayısı ile yeteri kadar uyarılmaması sonucu  görme sinirinin zayıf kalması olarak tanımlanabilir. Buna sebep olan koşulların düzeltilip hastaya net bir görme sağlanması gerekir. Bu hastalığın tedavisi 9 yaşına kadar yapılabilir. Bunun için okul öncesinde çocukların mutlaka göz muayenesinden geçirilmesi gerekir. Zamanında tanısı koyulabilirse tedavisi çok kolaydır . Tedavide gözlük ve kapatma tedavilerinin yanı sıra CAM tedavisi de uygulanır.

Göz tansiyonu: 

Doğumsal göz tansiyonu da daha seyrek olmakla birlikte bebeklerde ve çocuklarda görülebilir. En önemli belirtisi o gözün normalden fazla büyümesidir. Özellikle gözün renkli kısmı normalden fazla büyük görünüyorsa ve iki göz arasında büyüklük farkı varsa, sulanma,  ışığa bakamama varsa  mutlaka bir doktor  muayenesi gerekir. Tedavisi genellikle cerrahidir. Birden fazla ameliyat gerektirebilir.

Doğumsal Katarakt:

Bazen bazı bebeklerde doğuştan katarakt olabilir. Bir veya iki gözde matlık olması, gözde dumanlı bir görünüm , göz kayması belirtilerin başlangıcı olabilir. Nedenleri annenin gebelik döneminde geçirmiş olduğu enfeksiyon veya gebelikte kullanılan ilaçlar olabilir. Bazen hiçbir neden olmadan da bebeklerde katarakt gelişebilir. Mutlaka doktor muayenesi gerekir. Tedavi erken yaşta cerrahidir. Fakat ameliyatın zamanına doktor tarafından karar verilir. Genelde bütün lens bulanıklaşırken   bazı kataraktlarda bir yerden etrafa yayılan şekilde gelişebilir. Bazen birkaç ay içinde ameliyat gerekirken bazen yıllarca beklenebilir.

Gözyaşı yolları tıkanıklığı:

Doğumun ilk haftasından itibaren bebeklerin bir veya iki gözünde sulanma çapaklanma ile kendini belli eder. Tedaviye rağmen geçmeyen veya tekrarlayan bu enfeksiyonlar gözyaşı yolları tıkanıklığına işaret eder. İlk önce masaj ve antibiyotikli damlalar denenir. Bunlarla 1 yaşına kadar sonuç alınmazsa sonda ile gözyaşı yolları açılır. Bu yöntemle %90 başarı elde edilir. Eğer açılmazsa diğer cerrahi yöntemler denenebilir. Doğuştan itibaren görülen çapaklanmalar daha ciddi enfeksiyonlara bağlı da olabilir .Bu yüzden mutlaka bir göz hekimince muayene gerekir.

Çocukluk  çağı göz tümörleri:

Seyrek görülmekle birlikte bebeklik  ve çocukluk  çağında da göz tümörleri olabilir. Bebeklerde en sık ve en önemli göz tümörü Retinoblastom’ dur. Tümörlerde en önemli belirtiler gözde ileri itilme, göz bebeğinde beyazlık , gözde kaymadır. Bu gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka bir göz doktoru muayenesi gerekir. Tedavi genellikle cerrahidir. Yayılım olabileceği için birçok branşın görüşü alınması ve hatta birlikte bir ameliyatın gerçekleştirilmesi gerekebilir

Previous articleEgo bir buz dağıdır
Next articleVehbi Kaya MHP Kepez İlçe Başkanlığına adaylığını açıkladı