Home Ekonomi FINANCIAL TIMES: “SABANCI BÜYÜMENİN KAYNAĞINI ELEKTRİK ÜRETİMİNDE GÖRÜYOR”

FINANCIAL TIMES: “SABANCI BÜYÜMENİN KAYNAĞINI ELEKTRİK ÜRETİMİNDE GÖRÜYOR”

284
0
blank

Haberde, Türkiye’nin en büyük sanayi gruplarından olan Sabancı Topluluğu’nun toplam satışlarını gelecek altı yılda ikiye katlamak için elektrik üretimine 2 milyar dolar daha yatıracağı bilgisi verilerek,“Topluluk, yoğun yatırım programı ile toplam gelirleri içindeki payı geçen yıl yüzde 9 olan enerjinin payını, 2015’te yüzde 15’e çıkarmayı hedefliyor”denildi.

Konuya ilişkin olarak Güler Sabancı’nın, “Enerji Türkiye’nin büyümesinin anahtarlarından biri ve biz bu alanda bir çok fırsat görüyoruz” sözlerine yer verildi.

Haberde, bankacılıktan lastik üretimine birçok alanda faaliyet gösteren Sabancı Topluluğu’nun 2012 yılı için yaklaşık 15 milyar dolar ciro açıklaması beklendiğinden bahsedildi.

Güler Sabancı’nın Türkiye’de büyümeyi destekleyecek  “iyi bir ortam” olduğunu belirttiği haberde, Sabancı’nın 2013 yılı için yüzde 4 büyüme beklediğine yer verildi.  Haberde ayrıca Sabancı “Türkiye’de yeterli enerji altyapısının oluşturulması, ekonomik hedefler için önemli” dedi. Güler Sabancı’nın röportajda dile getirdiği görüşleri özetle şöyle:“Eğer ekonomik hedeflerimizi tutturmak istiyorsak ülke olarak daha fazla enerji yatırımı yapmalıyız.  Türkiye’deki enerji tüketiminin, tüm ekonomik talebe kıyasla yüzde 50 daha fazla arttı”.

Haberde Sabancı Topluluğu’nun enerjideki yeni yatırım hedeflerinden bahsederken şu Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden EON’un yapacağı 2 milyar dolarlık yatırımla iki grubun toplam harcaması 4 milyar dolara çıkacak.  EON Sabancı’yla,  Verbund hisselerini alarak iki ay önce ortak oldu. Revize plan çerçevesinde, Sabancı ve EON 2020 yılı itibarıyla 5.300 megawat olan hedefini 8.300 megawata çıkardı. 4 milyar dolarlık ek yatırım, Sabancı’nın ortağı ile birlikte geçmişte yaptığı 8.2 milyar dolarlık harcanan enerji yatırımlarının üstüne ekleniyor.  Yatırımın büyük bölümü doğalgaz, kömür veya hidroelektrik santrallerine harcanacak. Sabancı, Türkiye’nin toplam enerji üretimi kapasitesi içindeki payını yüzde 3’ten gelecek 10 yılda yüzde 10’a yükseltmeyi istiyor. 2012’de Sabancı’nın enerji ortaklığı 1.800 megawat kapasiteye sahipti. Gelecek iki yılda 11 yeni santral devreye alınacak”.

Previous articleAntalya Polisi Türkiye İkincisi Oldu
Next articleManavgat Esnaf Kefalet’te Mali Kongre Heyecanı‏