Home Turizm Antalya’nın mağaraları yurtdışında görücüye çıkıyor,

Antalya’nın mağaraları yurtdışında görücüye çıkıyor,

919
0
Antalya’nın mağaraları yurtdışında görücüye çıkıyor

Türkiye’de bulunan turizme açık 50 mağaranın yedisine sahip Antalya’da, alternatif turizm değerlerini içeren bir kitap hazırlanıyor. Antalya Valiliği öncülüğünde hazırlanmasına başlanılan Antalya Mağaraları kitabı, Türkçe, İngilizce, Almanca ve Rusça olarak hazırlanıp, yurtdışı fuarlarda tanıtılacak.

ürkiye’de 20 bini aşkın mağara bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ”Mağara Turizmi Projesi” kapsamında bugüne kadar 50 mağara turizme açıldı. Turizmin çeşitlenmesine katkı sunan mağaraların yedisine Antalya ev sahipliği yapıyor.
Antalya’nın sahip olduğu alternatif turizm potansiyelini değerlendirmeye kararlı olduklarını belirten Antalya Tanıtım AŞ. Genel Müdürü Dr. Yusuf Örnek, şunları söyledi: “Valilik öncülüğünde hazırlanmasına başlanılan Antalya Mağaraları Kitabı’nı çok önemsiyoruz. Valilikten aldığımız bilgilere göre, kitap ilk olarak kasım ayında Londra’daki turizm fuarına yetiştirilecek. Kitabın dört dil olarak hazırlanmasının 300 bin seviyesinde mağara ziyaretçi sayısının artmasına katkı sunacağına inanıyorum.”

Dr. Örnek, valilik tarafından hazırlanmakta olan Antalya Mağaralar Kitabı’nda derledikleri bilgileri şöyle özetliyor: “Türkiye’de turizme ilk açılan Damlataş Mağarası, Alanya’nın içinde ve deniz kıyısında bulunuyor. Turizma açık mağaranın astıma iyi gelen dört özelliği var. Alanya merkezinin 12 km. doğusundaki Dim Mağarası, Türkiye’nin en güzel mağaralarından biri olarak kabul ediliyor. Karain Mağarası, Antalya- Burdur Karayolu’nun 13’üncü kilometresinde bulunuyor.

İçinde insan yaşayan ilk mağara

Karain, Türkiye’nin içinde insan yaşamış en büyük mağarasıdır. Zeytintaşı Mağarası’nda boyları yer yer 0.5 m’yi bulan makarna sarkıtlar ve büyük sütunlar arasında yer alan gölcükler turizm amacıyla kullanıma uygun ortam yaratıyor. Altınbeşik Mağarası ise dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ise bilinen en büyük yer altı gölüne sahiptir. Ayrıca, Antalya’daki Yalandünya Mağarası ile Yerköprü Mağarası da görülmeye değer özellikler taşıyor.

Bunlar da turizme açılmayı bekliyorlar

Dr. Örnek, Antalya’daki mağara sayısının bunlarla sınırlı olmadığını belirterek şu bilgiyi veriyor: “Antalya Tanıtım AŞ. olarak kentin sahip olduğu alternatif turizm değerlerinin koruma-kullanma dengesi içerisinde pazara sunulmasından yanayız. Hazırlanmak olan kitabın taslağını incelediğimizde, mevcutlara ek olarak yeni mağaraların da turizme açılması yönünde çalışmalar olduğunu görüyoruz.”

Antalya’nın turizme açılmak için gün sayan mağaralar olduğunu dikkat çeken Dr. Örnek bunları şöyle sayıyor: “Geyikbayırı Mağarası’nda çalışmalar devam ediyor. Düdensuyu Mağarası, Tilkiler Mağarası, adını kimseye görünmeden baş başa kalmak isteyen aşıklardan alan Aşıklar Mağarası, Korsanlar Mağarası, Kocain Mağarası, Konakaltı Mağarası, Sırtlanini Mağarası, Beldibi Mağarası, Aslanlı Mağarası, Peynirdeliği Mağarası, Gök Mağarası, Suluin Mağarası ve diğerlerinde de çalışmalar yapılacak.”

Antalya Tanıtım ve Turizm Geliştirme AŞ. Hakkında

Antalya’nın tanıtımı amacıyla kamu-özel sektör işbirliği ile kuruldu. Antalya Tanıtım AŞ., Antalya varış yeri (destinasyonu) içindeki tarihsel ve kültürel mirasın korunarak turizm amaçlı kullanılmasını amaçlıyor. Kuruluş sermayesi 2 milyon TL olan şirketin ortakları şöyle sıralanıyor: AKTOB (Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği), ANTALYA Ulaşım Hizmetleri Petrol Sanayi ve Ticaret A.Ş, ATSO (Antalya Ticaret ve Sanayi Odası), MATSO (Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası), ALTSO (Alanya Ticaret ve Sanayi Odası), BETUYAB (Belek Yatırımcıları Turizm Ortak Girişimi A.Ş.), ATB (Antalya Ticaret Borsası) ve ATAV (Antalya Tanıtım Vakfı).

Read more: https://www.klastelevizyon.com/turizm/antalyanin-magaralari-yurtdisinda-gorucuye-cikiyor-h1954.html#ixzz5XOvQ78GL

Previous articleDevlet Bahçeli: Kürt Sorunu Yoktur
Next articleMHP Lideri Bahçeli Antalya Kemer’de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here